Publicaties in hobbybladen

Voor het tijdschrift Hobby Handig & Creëer maak ik werkbeschrijvingen van werkstukken waarvan ik denk dat anderen het ook leuk vinden om te maken. Ik ben hier in mei 2018 mee gestart en inmiddels zijn meerdere werkbeschrijvingen gepubliceerd voor Nieuw Vermaak.

Als ik een creatief ontwerp heb gemaakt stuur ik de foto’s naar de redactie van de Hobby Handig. Ziet de redactie ook iets in mijn ontwerp, dan krijg ik de opdracht om een werkbeschrijving te maken. Dat is een precies werkje omdat er van elke fase van het werkstuk foto’s moeten komen. Daarna moet er een werkbeschrijving komen compleet met lijst van benodigdheden. De benodigdheden moeten voor iedereen die het werkstuk wil maken te koop zijn. Ik kan meestal niet iets gebruiken wat ik toch al had liggen, maar ik moet in bouwmarkten en grote warenhuizen op zoek naar spullen die ik kan gebruiken.

Is het werkstuk klaar, de foto’s gemaakt en de werkbeschrijving geschreven, dan kan alles worden verstuurd. Omdat ik niet wil dat de werkstukken beschadigd aan komen op de redactie moet ik alles goed verpakken. Eenmaal aangekomen op de redactie maken ze foto’s van het werkstuk met een leuke achtergrond. De werkbeschrijving wordt nagekeken en de foto’s die ze bij het artikel willen plaatsen uitgezocht en bewerkt. Ik weet vooraf in welk nummer van de Hobby Handig mijn werkstuk geplaatst wordt, maar ik krijg het artikel pas te zien als de Hobby Handig bij mij op de mat valt. Ik ben dan heel benieuwd hoe het artikel er uit ziet en ik moet zeggen dat ik elke keer blij verrast ben.

Het haasje waarvan het ontwerp gepubliceerd werd in nr 247, is favoriet tijdens de naaldviltworkshops.

Wolvilt is heel fijn materiaal om mee te werken. Voor nr 247 maakte ik 3 ontwerpen voor 2-D naaldvilten, met als ondergrond wolvilt. Deze ontwerpen zijn geschikt om op te hangen in een borduurring.

Sneeuwklokjes horen bij het vroege voorjaar. Voor nr 246 bedacht ik dit schattige bloemetje en maakte het van wolvilt. Het complete patroon stond als werkblad in deze uitgave.

In HobbyHandig nr 245 staat het paard van Sinterklaas. Het is een lief paardje gemaakt van vilt, met manen en staart van mohairwol. Best een pittig klusje was dit, een ontwerp voor een paardje maken. Ik leverde, naast de werkbeschrijving, ook een tekenpatroon aan.

Voor de handwerkspecial (HH nr 244) maakte ik een ontwerp voor lieve egeltjes en een ontwerp voor een roodborstje in een borduurring. Beide onderwerpen zijn gemaakt met een viltnaald. De vacht van de egels is gemaakt van zijdezachte alpacawol. Voor de ondergrond van het roodborstje werd een lap wolvilt gebruikt.

Een nieuwe uitdaging voor HobbyHandig nr 243; mozaïeken met glasmozaïekstukjes. In dit nummer staat een ontwerp van een paddenstoel van beton. Voor het mozaïeken van de hoed gebruikte ik driehoekige stukjes van glasmozaïek in plaats van potscherven.

Drie lieve schaapjes van wol maakte ik voor HobbyHandig nr 240. Deze schaapjes zijn gemaakt met lontwol en een viltnaald (naaldvilten) op een basis van wol. De wolbasis werd gemaakt door wol te vervilten in de wasmachine.

Zou je een ontwerp kunnen maken voor het kerstnummer? Graag iets met beton en sterren. Na enig nadenken kwam ik op een ontwerp voor een ring van beton. De sterren plakte ik aan de buitenkant van de ring. Ik gebruikte voor dit ontwerp gietbeton en kneedbeton van het merk Viva. Het resultaat is gepubliceerd in HobbyHandig nr. 239.

Kun je een ontwerp maken waarbij je de Molatechniek gebruikt? Deze vraag kreeg ik van de hoofdredacteur van HobbyHandig. Na een korte studie van de Molatechniek maakte ik een ontwerp voor een kussen met blaadjes. Dit ontwerp staat in HobbyHandig nr. 238.

Voor Hobbyhandig nr 237 maakte ik een ontwerp voor een kussen waarbij ik textiellijm gebruikte. Omdat ik nog niet eerder met dit product had gewerkt, was het even wennen. Maar het werkt prima en sindsdien gebruik ik textiellijm ook voor andere ontwerpen van stof of vilt.

Voor HobbyHandig nr 235 maakte ik dit vrolijke aapje dat armen en benen kan bewegen. In de handjes is ijzerdraad verwerkt, zodat het aapje aan een handje of voetje kan hangen.

Een verrassing was het toen ik een mailtje kreeg van de redactie van HobbyHandig. Het Duitse D.I.Y.mag had het bloementuintje van beton uitgekozen om in het magazine te plaatsen. Helemaal verrast was ik toen ik het blad in de bus kreeg. Het bloementuintje stond zelfs op de voorpagina! Nieuw Vermaak goes international.

Voor Hobbyhandig nr 229 met als thema Urban jungle liet ik zien hoe je met een figuurzaag, bolletjespiepschuim en beton leuke betonnen beesten kunt maken.

Het moest er dan toch eens van komen, een werkbeschrijving van naaldvilten in HobbyHandig. Ik koos voor muisjes, een slapend en een staand muisje. De redactie had rekening gehouden met veel stappenfoto’s, dus werd het weer een heel mooi artikel van maar liefst 6 pagina’s.

In Hobbyhandig nr 233 mochten mijn sneeuwpopjes model staan. Ook weer een naaldviltproject. Helemaal trots was ik toen ik de foto’s zag, de sneeuwpopjes kwamen helemaal tot zijn recht in dit mooie artikel.

Voor HobbyHandig nr 228 heb ik de werkbeschrijving voor de vogelschaal van beton ingeleverd. Deze schaal heb ik ook in mijn rijtje workshops staan. Leuk om te maken, decoratief in de tuin en de scherven zijn van de kringloopwinkel, dus hergebruik!

Stippen op beton heb ik al eerder laten zien, maar in dit nummer van HobbyHandig stip je prachtige hangers op een ondergrond van beton. Er wordt beschreven hoe je de hangers maakt en alle tekeningen van de vogels staan ook in dit nummer.

Wat is kerst zonder kaarsen? Voor Creëer nr 5 ontwierp ik een robuuste kaarsenstandaard van beton. Moeilijk om te maken? Helemaal niet, en door de neutrale kleur kun je de standaard combineren met welke kleur kaars je maar wilt.

Zelf kaarsen maken, dat is superleuk. Mooie kleurenlaagjes kun je maken als je oude restjes kaarsvet gebruikt. In dit nummer van HobbyHandig kun je lezen hoe je zelf een gietvorm kunt maken en hoe het kaarsen maken gaat.

Hoe je gekko’s van mozaïek maakt kun je lezen in HobbyHandig nr 224. Niet alleen de gekko’s, maar ook de tegel maak je gemakkelijk zelf met de uitgebreide werkbeschrijving.

In HobbyHandig nr 223 staat de werkbeschrijving van het lieveheersbeestje van mozaïek. Deze fleurige tuindecoratie kun je ook binnen neerzetten, zoals de redactie van HobbyHandig heeft bedacht.

Een minituintje van beton, dat was mijn bijdrage aan Creëer nr 4. Een lekker zomers item werd het toen de redactie van Creëer er prachtige foto’s van maakte met witte bloemen.

In de Creëer die najaar 2019 verscheen staat een mozaïekschaal gegoten van beton met zelfgemaakte mozaïekstukjes.

Anja de Heer maakte het ontwerp voor een babydeken voor HH 217. Het maaspatroon voor de eend werd door Nieuw Vermaak gemaakt.

Dat beton zo heerlijk veelzijdig is en prima combineert met hout kun je lezen in Hobbyhandig nr 216, waar je het ontwerp van de eend terug ziet als stippatroon.

Het toffe ontwerp van de eend is in HobbyHandig nr 216 terug te vinden in een borduurpatroon.

Giet zelf je betonnen plaat en stip er met behulp van het werkblad een superleuke Alpaca op. In Hobbyhandig nr 214 kun je er alles over lezen.

In de Creëer (voorjaar 2019) werd de bonbonschaal van beton een item binnen het thema “Retro graphic”. De rand van de bonbonschaal werd gestipt in een driehoekpatroon. Het bedenken van dit patroon was nog best even een dingetje, maar de redactie kwam met een goede tip.

Voor de Creëer (voorjaar 2019) leverde ik de werkbeschrijving en het stippatroon aan voor het stippen van een flamingo op een zelf gegoten betonnen plaat. Het stippatroon is vrij eenvoudig, maar door de manier van presenteren in de HobbyHandig ziet het er groots uit.

Als woondecoratie voor Pasen goot ik de eierring van beton. In de Hobbyhandig natural living staat de eierring afgebeeld met een windlicht, maar er past ook een cilindrische bloemenvaas in.

Hobby Handig nummer 211 beschrijft hoe je een rechthoekige plantenbak van beton maakt.

In de Creëer najaar 2018, (een special van Hobby Handig), staat beschreven hoe je cadeaulabels van beton kunt maken.

In Hobby Handig nummer 208 staat een werkbeschrijving voor een ronde plantenbak van beton.